Co je ťukání?

04.02.2015 | Tomáš Březina, DiS.

Ve většině článků, které si můžete přečist na těchto stránkách, se všechno motá kolem jedné základní věci. Je to termín, který zmiňuji nejčastěji, ale přesto je spousta lidí, kteří ve skutečnosti netuší, o co jde a co pro ně to ťukání vlastně může udělat. Možná je tedy čas, věnovat se znovu tomuto tématu a věnovat mu celý článek. Dozvíte se v něm, co se s ťukáním dá udělat, jak ho využít pro svůj prospěch a také jak se pomocí něj zbavit svých problémů.

Je pravda, že články na těchto stránkách čte každý měsíc několik tisícovek lidí, kteří, ať už hledají ten podivný název FasterEFT a nebo vyhledávají nějaké konkrétní potíže a způsob, jak se jich zbavit, pokud třeba nechtějí dlabat po zbytek života léky a nebo prostě vědí, že pomocí klasické medicíny se toho konkrétního problémů nezbaví.

Funguje to tak, že si potom lidé přečtou nějaký z nabízených článků a posílají mi dotazy co a jak. Já osobně jsem velmi rád, když se mne lidé ptají, ale zaráží mne, že vlastně nevědí vůbec, co děláme a jak to děláme.

Proto jsem se rozhodl, napsat tento článek, který bude o tom hlavním. Bude o ťukání a o tom, jak to všechno funguje, proč a jak bychom to měli dělat. Doufejme tedy, že po přečtení tohoto článku, budou mít všichni jasno, alespoň do té úrovně, že budou moci použít to, co je ve FasterEFT to klíčové.

Jak ťukání vzniklo?

Doba vzniku ťukání se datuje již před více než 30 lety. Váže se k tomu vcelku zajímavý příběh z praxe jednoho amerického terapeuta R. Callahana,  který dlouhodobě pracoval s jednou ze svých klientek, která trpěla obrovským strachem z vody a nedařilo se mu, jí žádným klasickým způsobem pomoci.

Jednoho dne však vyzkoušel poznatků z východních nauk, které v té době studoval a doporučil klientce, aby si ťukala na jistý bod na svém obličeji a její strach zmizel. Toto se mu zdálo natolik zajímavé, že s touto jednoduchou technikou začal experimentovat a byl schopen replikovat své výsledky u ostatních svých klientů. Zjistil, co funguje a jak to funguje a vypracoval celý systém, který používal na všemožné problémy, se kterými jeho klienti chodili. 

Jeho systém, který pojmenoval TFT (Thought Field Therapy - Terapie myšlenkových polí) a později přejmenoval na Callahanovy Techniky, našel uplatnění při práci s vojenskými veterány z Vietnamu, kteří trpěli post-traumatickým stresem z ošklivých zážitků, které ve válce prožili a stejným způsobem vše fungovalo na běžné i neběžné psychické problémy.

S čím však původně nepočítal a co se ukázalo posléze bylo, že nejen psychické problémy, strachy, fobie, post-traumatický stres, deprese, úzkosti  a další se pomocí jeho technik velmi rychle ztrácely, ale také se začaly ztrácet i obtíže fyzického těla jako například: bolesti hlavy, kožní problémy, bolesti zad a celkového pohybového aparátu a dokonce i některé z “nevyléčitelných nemocí”.

Callahan převzal některá základní přesvědčení z východní medicíny a to konkrétně, že pokud je nějaký problém v naší mysli, nebo těle máme zablokovanou energii a pomocí těchto technik ji můžeme uvolnit. Další zajímavý objev, který učinil bylo, že dle něj existuje jakýsi psychologický revers, který má za následek toho, že tyto techniky nefungují a nebo se obtíže mohou vrátit a hledal také cesty k tomu, jak tento psychologický revers odstranit.

Jedním ze studentů R. Callahana byl také Gary Craig, který systém zjednodušil a vytvořil jednodušší techniku, kterou nazval EFT a ta zaznamenala ještě většího rozvoje a obliby mezi lidmi po celém světě. Tato technika však hlavně zjednodušila celý proces, ale neodstranila nýbrž převzala Callahanovy základní poznatky o energii a psychologickém reversu.

Na základě těchto předešlých metod vznikly také další podobné techniky, které využívají stejné a nebo podobné body na těle a dosahují podobných účinků.

Jednou z technik, která nyní stojí za zmínku a o které vždy píšu je FasterEFT (autor Robert G. Smith), která je však trochu jiná. Tato technika totiž jako první popírá základní přesvědčení předešlých metod a to konkrétně: že existuje nějaký psychologický revers a také, že máme někde v těle zablokovanou energii.

Právě díky těmto věcem je FasterEFT tolik populární a to nejen mezi lidmi, kteří smíšlejí duchovně a mluví o energiích, ale zejména i těmi technickými a i lidmi s terapeutickým výcvikem a dokonce i psychology a psychiatry i obyčejnými lékaři.

Ano skutečně mezi terapeuty najdete i lékaře ze všech druhů medicínských odvětví. Samozřejmě nejvíce z těch, která se zabývají lidskou psychikou, ale jsou mezi námi i tací, kteří mají v popisu práce řezat do lidí...

I přesto že naše techniky s energií pracují, vůbec ji nemusíme zmiňovat, protože dokážeme vše vysvětlit i úplně jinak.

Jak ťukání funguje?

Abychom pochopili, jak celý proces ťukání funguje, mohli bychom se vrátit zpátky do začátků lidské i zvířecí říše a to do dob, kdy jsme ještě byli nuceni soustředit se na přežití, protože nebezpečí číhalo na každém rohu.

Jakmile nás něco překvapí a vyděsí, naše tělo začne reagovat a přepneme se do stavu, kterému se v angličtině říká Fight or Flight, což znamená že naše tělo se připraví na boj a nebo útěk a nebo prostě ztuhne.

Tato stresová reakce je naprosto přirozená a je s největší pravděpodobností zakódovaná v našem mozku již od narození. Určitě si dokážete vzpomenout, jaké to je, když vás něco doopravdy vyděsilo.

Co se však děje v takovém okamžiku s naším tělem?

V našem těle dochází k nespočetnému množství malých i velkých změn tak, aby mělo k dispozici úplně všechny prostředky a síly k přežití.

Problém však je, že čím víc takových vylekání zažijeme, tím víc se učíme tuto reakci vytvářet i v okamžiku, kdy není nezbytně nutná a v nás díky tomu neustále pracují procesy, které zabraňují našemu tělu, aby se uzdravovalo.

Úplně jednoduše to znamená, že uvnitř našeho těla se nacházejí hormony, které nutí naše tělo, aby bylo v ostražitosti, vyhledávalo hrozby a připraveno kdykoli vystartovat. Za přítomnosti těchto hormonů však naše tělo ztrácí schopnost obnovy buněk a náš imunitní systém je potlačen a je spotřebováváno víc zdrojů, než naše tělo může doplňovat.

Co to znamená? Naše tělo rychleji stárne, náš imunitní systém je oslaben, snadněji se nakazíme chřipkou a jinými věcmi a otevíráme vrátka a postupně budujeme složitější a zákeřnější nemoci, které mohou mít přímý vliv na dobu trvání našeho života.

Aby k této reakci došlo, musí však být přítomny některé věci. Musíme vnímat danou situaci jako hrozbu (alespoň na nějaké úrovni). Znáte to, někteří z nás si z ničeho téměř nic nedělají a někteří z nás naopak všechno vnímají jako problém, nebo důvod k tomu, být naštvaní, ve strachu, nebo protivní.

Proč však věci vnímáme negativně a jak do toho tedy zapadá ťukání?

Pokud vnímáme nějakou věc, náš mozek ji na základě zkušeností vyhodnotí, jako dobrou a nebo špatnou. V tento okamžik začne produkovat hormony a elektrické impulsy, které mají za následek změny v orgánech a ty orgány se nám začnou připomínat.

Určitě to velmi dobře znáte: stáhne se nám žaludek, rozbuší se srdce, začne se motat hlava, aj...

Na základě toho, my si všimneme reakce našeho těla (potažmo našich orgánů) na situaci, kterou mozek nějakým způsobem vyhodnotil a všimneme si toho, jak se cítíme a v ten okamžik víme, že je něco špatně.

A pak přijdeme k někomu, kdo nám řekne: “Cítíš se takhle, protože máš nějaký blok!”. Ve skutečnosti se však jedná pouze o naučenou reakci, která má za následek to, že se všechny tyto nepříjemné pocity vytváří.

Pokud ťukáme, používáme k tomu přesně ty stejné dráhy, ve kterých v našem těle ona tajemná energie proudí a stimulací těchto míst zabraňujeme tomu, aby to, co říká našim orgánům, jak mají reagovat nedošlo tam, kam má.

Mohli bychom tedy spíš říct, než namísto bloků, které v těle máme, pomocí ťukání je naopak vytváříme a odnaučujeme sami sebe, abychom na základě našeho vnímání zpětné reakce našich orgánů na stimulaci, která přichází z mozku, potom jednali jako v okamžiku nějaké hrozby.

K čemu tedy dochází v průběhu ťukání?

Naše orgány nedostávají ty správné rozkazy (nebo je nedostávají v takové míře) a my posléze blokujeme ještě způsob, jakým věci, které se kolem nás dějí, vnímáme a měníme vnímání samotné. Ťukáním uplatňujeme zákon toho, že náš mozek nemůže vnímat dvě protichůdné emoce současně, proto otupujeme vnímání toho nepříjemného a nahrazujeme to příjemným ťukáním.

Narušíme celý koloběh toho, jak vnímáme naše problémy a ony se začnou ztrácet. Pomocí ťukání dokážeme změnit pocity, které právě v tuto chvíli cítíme v situaci, kterou nyní prožíváme a v případě, když se tato situace bude opakovat znovu, naše reakce a vnímání již budou jiné.

Stejně tak můžeme vzít situaci (problém), který jsme měli v minulosti a ten změnit a v okamžiku, když by se stalo, že se objeví znovu, už to nebude takový problém.

Zdá se to příliš neuvěřitelné a nebo komplikované?

Pojďme si to zjednodušit a vyzkoušejme si to hned spolu:

Vzpomeňte si nyní na nějakou událost, která nebyla příjemná.

Představte si, jako kdyby se tato událost děla právě teď. Všimněte si toho, jak víte, že je to nepříjemné? Všimněte si pocitů, které cítíte ve svém těle, v jednotlivých orgánech, v periferiích, kdekoli. Všimněte si také svých emocí.

Všimněte si, jaké obrazy, zvuky, hlasy se vám honí hlavou, cítíte vůně, či chutě?

Ciťte své pocity a zesilte je! Udělejte je ještě více nepříjemné!

Ciťte to naplno a naposledy.

Vezměte dva prsty a ťukejte stejným způsobem, jako na obrázku níže .

Slova, která říkáme mohou být: "Nechávám to jít!" a nebo třeba: "Pouštím to!”. Na konci každého kola ťukání se chytneme za zápěstí a zhluboka se nadechneme, všechno to negativní vyfoukneme ven a řekneme “Mír!"

FasterEFT Proces

Nyní si můžeme představit nějakou příjemnou vzpomínku, nějakou takovou u které se cítíme dobře.

Potom se vraťme zpátky k dané situaci, k danému problému a všimněme si toho, co se změnilo. Všimněme si, že naše pocity se nějakým způsobem změnily. Někdy více, někdy méně, ale něco bude velmi pravděpodobně trochu jiné.

Co je důležité?

Důležité je, trochu se odpoutat od oněch aktuálních pocitů a emocí, které v danou chvíli cítíme. Toho můžete docílit tím, že budete vnímat, jak vaše prsty ťukají na daná místa na těle a nebo dokonce můžete i cíleně mrkat. Toto vše velmi pomáhá k tomu, abychom mohli co nejrychleji tyto pocity a emoce odstranit.

Proč to vlastně máme všechno dělat?

Pokud jste pozorně četli tento článek, můžete velmi dobře vědět, že tím, že se budeme zbavovat negativních pocitů, změní se naše vnímání a také naše tělo začne jinak reagovat na vnější podněty.

Toto bude mít za následek, že nebudete cítit tolik stresu ve vašem životě a vaše tělo bude mít víc možností se uzdravit.

Přestanete vytvářet vnitřní prostředí, které je vhodné pro uchycení nemocí a váš imunitní systém se stabilizuje a posílí.

Začnete ztrácet své strachy a úzkosti a také různé zdravotní problémy.

Jak se správně ptát před ťukáním?

Vaše otázka před každým ťukáním, na každý problém, bude: “Jak vím, že mám tento problém?”, nebo: “Jak vím, že je to pro mne problém?"

Jak se nikdy neptat?

Nikdy, opravdu nikdy se neptejte: “Proč?”. “Proč mám tento problém?"

Ptáme-li se totiž proč, získáváme jen víc a víc důvodů, proč mít problém a proč si jej také nechat. Naše mysl totiž funguje úplně jinak, než bychom si mysleli. Pokud se potřebujeme problému zbavit, rozhodně musíme vědět, jak jej máme. Více se dozvíte ve článku o tom, jak to všechno funguje 2. část.

Jak často mám ťukat a kolik toho bude třeba, abych vyřešil svůj problém?

Zde je to nejdůležitější: mnoho z nás něco vyzkouší a jakmile nemá okamžitý výsledek, odsoudí to jako nefunkční záležitost. Některé věci prostě fungují, ale budou chtít nějaký čas.

Je pravda, že se své bolesti hlavy, nebo strachu můžete zbavit někdy třebab i za tři minuty a už se nevrátí, ale není to ve sto procentech příkladů.

Obzvlášť, pokud trpíte roky depresí, bude to chtít nějakou práci a možná bude spousta věcí, které budete muset vyřešit a zabere to nějakou dobu.

Proto ťukejte a používejte tento jednoduchý proces klidně tisíckrát denně, využijte každou volnou chvilku a řešte svoje problémy, protože pak se dočkáte těch nejrychlejších a skutečných změn.

Doporučuji Vám, přečíst si i další články k tomuto tématu, protože je toho hodně, co byste mohli znát, aby vám to šlo lépe a lépe.

Nebojte se toho, že když máte nyní pocit, že vám vaše problémy způsobují nějací lidé, tak vy se svých problémů zbavíte a oni vám ty věci budou dělat znovu a znovu. Jakmile se změníte vy, změní se i svět kolem vás a vy uvidíte něco, co dosud nebylo možné.

Věřte, že to co do sebe v tomto směru investujete, se vyplatí.

Co když jsou vaše problémy tak velké, že máte pocit, že to sami nezvládnete?

Pamatujte si, že si vždy můžete říci o pomoc. I u nás je spousta lidí, kteří vám rádi pomohou a nemusíte mnohdy ani nikam chodit a jezdit. 

FasterEFT je tak jednoduché, že funguje i po telefonu nebo skypu, stačí se jen objednat na sezení a váš život se brzy zlepší!

Může vám ťukání nějak ublížit?

Můj lékař tomu nevěří a říká, že by mi to mohlo spíš ublížit.

Ne, ťukání vám skutečně neublíží. Není způsob, jak by mohlo. Ve skutečnosti se něco začne měnit na té nejhlubší úrovni a vy se začnete osvobozovat od své minulosti a od ostatních věcí, které způsobily, že jste právě tam, kde jste.

K čemu je ťukání tedy dobré a na co se dá použít?

Ťukání používáme na všechny možné problémy fyzického i psychického rázu. Na všechny typy bolestí a dokonce i nemocí.

Obecně platí a vždycky bude platit pravidlo, že zkusit se to má na vše.

Po celém světě jsou známy případy, kdy zmizely dlouhaleté bolesti, chronické a nevyléčitelné nemoci, cysty u žen a dokonce jedna psychiatrička z Rumunska zaznamenala i případ toho, že pomocí ťukání přivedla zpět k životu svého otce, který nejevil známky života.

Běžně však používáme tyto techniky na: stres, trápení, ztráty někoho blízkého, bolesti hlavy, zad a končetin a také psychycké záležitosti jako například: panické ataky, úzkosti, deprese, post-traumatický stres, obsesivně-kompulzivní chování aj.

Další zajímavá věc je, že ťukání pomáhá i případě, že potřebujeme získat práci, nebo vylepšit komunikaci i jednání se zákazníky a také lidé pomocí těchto věcí přišli k nemalým finančním částkám (třeba v loterii). Jsou věci, kterým asi nebudeme nikdy úplně rozumět, ale prostě se dějí.

Na světě se díky metodám jako je právě FasterEFT uzdravil bezpočet jedinců, kterým nic jiného nepomohlo a kterým lékaři nedávali šanci. Tím dalším můžete být třeba vy.

Kam dál?

Máte nějaké trápení a něco, co potřebujete vyřešit? Máte hned několik možností, jak postupovat. Nejprve si vyzkoušejte tuto techniku a zjistěte, jak funguje. Pokud budete chtít posléze vědět víc, můžete získat knihu o FasterEFT, nebo se zúčastnit on-line semináře a začít svůj život kompletně měnit.

Tento obsah pro Vás připravil(a): Tomáš Březina, DiS.

Tomáš Březina, DiS.

Informace o autorovi

Tomáš Březina, DiS.

Novinky

Záznam semináře FasterEFT Praha

FasterEFT seminář - Robert G. Smith

Prohlédněte si celou sadu videí o FasterEFT přímo ze semináře, která byla pořízena na prvním FasterEFT semináři v Praze.

Naučte se FasterEFT se čtyřmi novými knihami

Knihy o FasterEFT v Češtině

Rádi byste se naučili techniky FasterEFT a pochopili, jak mohou fungovat při řešeních vašich každodenních větších i menších problémů? Máte možnost. Právě jsou k dispozici čtyři knihy, které vám s tím pomohou. Nyní již máte z čeho vybírat. Vyberte si svou knihu ještě dnes...

Pokračování české knihy o FasterEFT

Pokračování české knihy o FasterEFT

Právě dnes bude k dispozici pokračování první české knihy o FasterEFT.

Naučte se používat ty správné nástroje, které vám pomohou žít tak, jak chcete. Potřebujete pochopit, proč jsou věci ve vašem životě tak, jak jsou? Jak to lze změnit? V pokračování knihy pochopíte, proč se všechno kolem vás děje a jak to změnit.

V knize jsou obsaženy rožšířené a účinné techniky pro to, aby vám bylo okamžitě lépe, ať už vás trápí cokoli.

Knihu můžete získat na: www.mcaris.net/o-mne/zijte-si-jak-chcete-ii/